Mijn favoriete merk! De nieuwe Jeep Cherokee 2014

De nieuwe Jeep® Cherokee 2014 maakt zijn debuut op de 84ste Geneva International Motor Show

Jeep 2014

Jeep Cherokee is de middenklasse Sport Utility Vehicle van het merk Jeep. De Cherokee van de vierde generatie is geëvolueerd tot een volledig nieuw voertuig, dat de koper een kakelverse interpretatie biedt van de “Go anywhere, do anything” attitude van dit legendarische Amerikaanse merk. De nieuwe Jeep Cherokee met zijn efficiënte 2.0-liter Multijet II turbodiesel motor in combinatie met de nieuwe negentraps automatische transmissie maakt dit jaar voor het eerst zijn opwachting op de 84ste Internationale Autoshow van Genève en zal nog voor de zomer te leveren zijn via Nieuweautokopen.nl.

De nieuwe Jeep Cherokee legt de lat in zijn segment opnieuw hoger met zijn nieuwe slanke en atletische design, verbeterde rijdynamiek en handling, zijn legendarisch vermogen als Jeep 4×4, vakmanschap waar het gaat over een eersteklas interieur, innovatieve technologie, zuiniger motoren, entertainment en comfort en ‘vijf-sterren’ veiligheid rondom, waardoor het voertuig onlangs ‘best in class’ werd bij de Euro NCAP in de Compacte Off-road 4X4 categorie.

De nieuwe Jeep Cherokee is ontworpen om op alle terreinen uit te blinken en hij geeft uitdrukking aan de synthese tussen stilistische innovatie en familietraditie, legendarische 4×4 capaciteiten en technologie: eigenschappen die volledig geïntegreerd zijn in het nieuwe model Limited en in de alter ego daarvan, de ‘off-road’ specialist Trailhawk.
De Jeep Cherokee van de nieuwe generatie is nu leverbaar in zowel tweewiel- als vierwielaangedreven configuratie, met een keuze uit drie nieuwe en vooruitstrevende Jeep vierwielaandrijvingsystemen, zodat hij de maatstaf is voor off-roadrijden onder alle denkbare omstandigheden. De nieuwe Jeep Cherokee is ook de eerste middenklasse SUV die de achterwielaandrijving uitschakelt, zodat er minder energie nodig is als de 4×4 capaciteiten niet noodzakelijk zijn en er aldus aanzienlijk minder brandstof verbruikt wordt. De uitschakeling van de aandrijving op de achteras schakelt onmerkbaar tussen twee- en vierwielaandrijving zonder dat de chauffeur zelf wat hoeft te doen.
De nieuwe Jeep Cherokee wordt geïntroduceerd bij de Europese Jeepdealers vanaf begin tweede kwartaal 2014 en is dan ook volledig online te bestellen bij Jeepkopen.nl en Nieuweautokopen.nl, de auowebwinkels met verstand van zaken. Prijzen komen nog voordat de auto online kan worden besteld bij de websites.

De Cherokee komt in de uitvoeringen Longitude, Limited en Trailhawk.
Het motorenpalet behelst de efficiënte 2.0 liter Multijet II turbodiesel met 170 pk. Deze krachtbron wordt gekoppeld aan de nieuwe automaat met negen versnellingen, die voor het eerst toegepast wordt in het middenklasse SUV-segment. Een versie van de 2.0 motor met 140 pk komt beschikbaar in combinatie met een zestraps handgeschakelde versnellingsbak. De Europese modelreeks omvat verder de 3.2-liter V6 Pentastar benzinemotor met de nieuwe negentraps automatische transmissie. In Rusland en het Midden-Oosten komt een uitvoering Sport beschikbaar in de nieuwe Cherokee modelreeks en de nieuwe automaat wordt geleverd in combinatie met de 2.4 liter Tigershark MultiAir I-4.

Nieuw slank en atletisch exterieur
De nieuwe Jeep Cherokee mag bogen op een fantastisch revolutionair design en beschikt over een productiekwaliteit van wereldklasse en een exclusieve technologische inborst. Slanke en atletische lijnen projecteren het exterieur van deze Jeep in de toekomst en ze geven een indruk van efficiency en aerodynamica zonder afbreuk te doen aan het stilistisch erfgoed van het merk.

De Jeep designers waren duidelijk geïnspireerd om een voertuig te creëren, dat trouw blijft aan de waarden van dit merk. De vormgeving is net zo efficiënt is als het voertuig zelf en het geheel ziet er elegant uit zonder het DNA te verloochenen dat van deze auto een Jeep maakt. De vloeiende, slanke lijnen van het exterieur benadrukken de efficiënte, gestroomlijnde carrosserie van de Cherokee. Het robuuste, bescherming biedende chassis is vanzelfsprekend voor de legendarische capaciteiten waarover iedere Jeep beschikt.

De nieuwe Jeep Cherokee komt heel krachtig over, kent een tamelijk agressieve verhouding tussen wielen en carrosserie en heeft op de weg een sterke persoonlijkheid. De uitloophoeken voor en achter dragen flink bij aan de capaciteiten van deze auto, de beste in deze klasse.

Belangrijk element in het front van de nieuwe Jeep Cherokee is de ‘waterfall’ motorkap met de iconische grille met zijn zeven sleuven – die aan veel klassieke Jeeps herinnert. De motorkap heeft een duidelijke vormgeving en is gescheiden van de voorste spatschermen als moderne interpretatie van het designerfgoed van het merk. Geavanceerde LED-verlichtingtechnologie wordt overal in deze Jeep Cherokee toegepast. Daglicht rijverlichting (DRL) en optionele Xenon koplampen (standaard op de Limited in sommige markten) versterken de unieke proporties van het front.

De flanken benadrukken de handtekening van de Jeep met de hoekige wielkasten. De achterzijde springt in het oog met de eigentijdse LED achterlichten, die een integraal onderdeel uitmaken van de achterlichtarmaturen, waardoor het voertuig er nog krachtiger uitziet, maar toch harmonieus blijft. Deze vormgeving vormt een logische connectie tussen de boven- en onderkant aan de achterzijde en vormt een grafisch statement, dat de nieuwe Cherokee een unieke persoonlijkheid verschaft. De achterkant heeft ook specifieke Jeep verlichtingsunits voor bijvoorbeeld gebruik bij mist.

De nieuwe Cherokee staat op 17-inch (Longitude en Trailhawk) of 18-inch banden (Limited), die de bestuurder betrouwbare grip bieden bij gladde of natte wegomstandigheden.

De Jeep Cherokee biedt de kopers tenslotte ook nog de mogelijkheid te genieten van het rijden in de openlucht, dankzij het nieuwe CommandView elektrisch bediende glazen dak van dubbel glas, optioneel leverbaar in alle uitvoeringen. CommandView strekt zich uit van de voorruit tot achterin het voertuig, zodat er een perfect uitzicht geboden wordt op de weg, maar ook op het terrein.

Compleet nieuw, premium interieur
De recente introductie van de Grand Cherokee van Jeep vormde het fundament voor het nieuwe interieur van alle nieuwe Cherokees. Het interieur is modern, uitnodigend en comfortabel. Het kent een geraffineerd, verfijnd design, prettige vormen, echte stilistische hoogtepunten met de handtekening van Jeep, materialen van hoge kwaliteit, vakmanschap in perfecte afwerking en aandacht voor het detail. De passagiersruimte is zo ontworpen, dat de bestuurder over uitnemend comfort beschikt met handige, makkelijk te bedienen techniek en slimme opbergplekken.

De designers van Jeep hebben zich bij de ontwikkeling van het compleet nieuwe interieur van de Cherokee laten inspireren door het erfgoed van het merk. Het kenmerkende trapezoïde bovenaanzicht is klassiek Jeep en doet denken aan de hoekige wielkasten. Het aanzicht is sterk geïnspireerd door de grille van de Willy’s Jeep uit de oorlogsjaren en continueert de designtaal van zijn grote broer, de Grand Cherokee.

Eersteklas materialen zitten overal waar de koper zijn voertuig aanraakt – de deurbekleding, de centrale armsteun en de bovenkant van het instrumentenpaneel. Overal in de passagiersruimte zullen inzittenden een aankleding aantreffen die zacht is om aan te raken en fijn om naar te kijken. Een met vinyl beklede en gestikte ‘wenkbrauw’ boven de instrumenten is standaard op alle modellen en het stiksel komt terug in de centrale armsteun boven de console en de armsteunen in de voorportieren.

De nieuwe Jeep Cherokee is leverbaar in drie interieuruitvoeringen, geïnspireerd door exotische locaties en landschappen over de hele wereld, zoals Marokko, de Grand Canyon en de Italiaanse vulkaan Vesuvius. Welke te kiezen, kan worden bepaald in samenspraak met de medewerkers van Nieuweautokopen.nl en Jeepkopen.nl.

De stoelen zijn ergonomisch vormgegeven om steun te bieden aan de contouren van het lichaam en zijn leverbaar met ‘memory’ instelling en verwarmde/geventileerde voorstoelen. Ze zijn bekleed met eersteklas stof (Longitude), kwaliteits Nappaleder (Limited en Trailhawk) of een combinatie van stof en Nappaleer (Trailhawk).De 60/40 gescheiden zittingen op de tweede rij zijn voor- en achteruit te schuiven voor meer passagierscomfort en meer flexibiliteit bij het laden van spullen.

Exclusieve kenmerken als het optionele verwarmde, met leer beklede stuurwiel en draadloze oplader completeren het interieur van de nieuwe Jeep Cherokee en zullen niet alleen de bestuurder, maar ook de passagiers plezierig verrassen.

Functionaliteit is een belangrijke eigenschap van het interieur van de nieuwe Jeep Cherokee met zijn overvloed aan goed doordachte en slimme opbergplekken. Bovenin is een afgedekte ruimte voor het veilig opbergen van kleine dingen. De voorste passagiersstoel kan platgevouwen worden en beschikt over geheime plekjes onder het opklapbare zitkussen.

4×4-systemen en ‘Go anywhere’ Jeep capaciteiten
De nieuwe Jeep Cherokee tilt de legendarische Jeep 4×4 capaciteiten naar een nieuw niveau en biedt de voordelen van een voertuig voor elk weer, voor elk terrein. De nieuwe generatie van de Jeep middenklasse SUV biedt een keuze uit drie innovatieve 4×4 systemen voor best-in-class 4×4 capaciteiten in alle denkbare rijomstandigheden: de single-speed, volledig automatische Jeep® Active Drive I, de two-speed Jeep® Active Drive II en de Jeep® Active Drive Lock met koppelmanagement, lage gearing en sperdifferentieel achter (Trailhawk).

De nieuwe Jeep Cherokee is bovendien de eerste middenklasse SUV met mogelijke uitschakeling van de achterwielaandrijving, hetgeen resulteert in zuiniger brandstofverbruik als de 4×4-capaciteiten helemaal niet nodig zijn. De uitschakeling van de achterwielaandrijving schakelt volkomen naadloos tussen twee- en vierwielaandrijving voor volledig gebruik van het aandrijfkoppel, zonder dat de bestuurder iets hoeft te ondernemen.

Jeep Active Drive I
De Cherokee Longitude en Limited modellen met Jeep Active Drive I hebben een enkelvoudige krachtoverbrengingsunit (PTU) die volledig automatisch werkt en bijzonder soepel en onmerkbaar van twee- naar vierwielaandrijving schakelt bij welke snelheid dan ook. Het systeem vraagt geen interventie of ingreep van de bestuurder en ondervangt zowel onder- als overstuur. Jeep Active Drive I biedt een gebalanceerde verdeling van motorkoppel met tractiecontrole. De inschakeling van de vierwielaandrijving komt voor rekening van een volledig variabele ‘natte’ koppeling, die ondergebracht is in de achterwielaandrijvingsmodule. De koppeling levert de juiste hoeveelheid koppel voor welke rijomstandigheid dan ook, inclusief bij glad wegdek, agressieve starts en dynamische ritten. Slimme algoritmes stellen het systeem in staat zijn bijdrage te leveren aan de rijdynamiek en ze werken samen met het systeem van elektronische stabiliteitscontrole (ESC) wanneer de grenzen van de tractie bereikt worden.

Jeep Active Drive II
Op het model Cherokee Limited heeft Jeep Active Drive II een tweevoudige PTU met koppelmanagement en lage gearing. De modus 4-Laag zet de aandrijfassen voor en achter op slot bij lage snelheden of bij het slepen. De lage gearing bestaat uit een versnellingsreductie van 2.92:1. Die reductie zorgt voor betere klimcapaciteit, maar ook een ideale kruipsnelheid voor zwaar terrein. Jeep Active Drive II werkt samen met het Selec-Terrain systeem om de koppeldistributie op een doortastende manier te wijzigen, rekening houdend met de transmissie en het ESC systeem, en het wiel dat de meeste tractie heeft te voorzien van de meeste trekkracht.

Jeep Active Drive Lock
Standaard op alle Trailhawk modellen, het Jeep Active Drive Lock systeem: het beschikt over alles wat Jeep Active Drive II al heeft en voegt daar achter een sperdifferentieel aan toe voor superieure kracht bij lage snelheden bij bijvoorbeeld rotsbeklimmingen of zware terreincondities. Het sperdifferentieel is instelbaar in elke terreinmodus in de lage gearingmodus, maar zal automatisch op slot gaan in sommige modi als “Rock,” zodat de maximale trekkracht en tractie bereikt wordt.

Alle nieuwe Cherokee 4×4 systemen beschikken over het beroemde Selec-Terrain tractiecontrolesysteem van Jeep met vier modi (vijf voor het model Trailhawk, dat de extra modus ‘Rock’ toevoegt aan Auto, Sneeuw, Sport en Zand/Modder). Selec-Terrain geeft de bestuurder de gelegenheid, met een druk op de knop op het Selec-Terrain paneel, de weg- of terreinstand te kiezen die het best past bij de verlangde prestaties. Het systeem is ontworpen om de vierwielaandrijfsystemen te optimaliseren voor ongeëvenaarde controle en prestaties. Selec-Terrain coördineert elektronisch en optimaliseert in totaal 12 systemen, zoals de aandrijfcontrole, de elektronische remcontrole, ESC, transmissiecontrole, motormanagement en Selec-Speed Controle (Hill-ascent en Hill-descent Control).

De nieuwe Jeep Cherokee beschikt ook over een exclusief talent, dat Selec-Speed Control heet. Selec-Speed Control beschikt over zowel Hill-descent Control als Hill-ascent Control, zodat de Cherokee steile hellingen en scherpe afdalingen waar kan maken, zonder dat de bestuurder tot het uiterste hoeft te gaan. Het ESC systeem controleert het motorkoppel en de remdruk om de snelheid te kunnen handhaven terwijl het bergop of -af gaat, ongeacht eventuele obstakels. Dit stelt de bestuurder in staat al zijn aandacht op het sturen te richten wanneer hij/zij in lastig terrein rijdt. Selec-Speed Control, beschikbaar in 4-Laag en exclusief op de Trailhawk modellen, wordt geactiveerd door een speciale knop op de Selec-Terrain schakelaar. De door de bestuurder te kiezen snelheid, tussen 1.6 km/u en 8.5 km/u, kan worden ingesteld met de +/- schakelaar.

Negentraps transmissie, de eerste in dit segment
De nieuwe Jeep Cherokee is de eerste middenklasse SUV met standaard een negentraps automatische transmissie. De nieuwe versnellingsbak wordt toegepast samen met de 170 pk 2.0 liter turbodiesel krachtbron en de benzinemodellen van de nieuwe Cherokee modelreeks.

De nieuwe automaat met zijn negen versnellingen garandeert uitzonderlijk soepel schakelen, bijzonder ruime ratio’s voor een nog snellere acceleratie, minder emissies en een zuiniger brandstofverbruik. De nieuwe transmissie zorgt ook voor agressieve sprints vanuit stilstand en soepel vermogen bij het rijden op de snelweg.

De nieuwe, volledig elektronisch bewaakte negentraps automaat kan met de hand geschakeld worden via Electronic Range Select. Meer dan 40 individuele schakelprogramma’s voor specifieke omstandigheden optimaliseren de schakelkwaliteit en -momenten, zodat ze de brandstofefficiency, het vermogen en het rijden zelf naar een hoger plan tillen. Om de juiste schakelmodus te bepalen houdt de verfijnde software rekening met allerlei variabelen, zoals het motorkoppel, stand van het gaspedaal, het rollen over lengte- en dwarsas en de carrosseriehoek ten opzichte van het wegdek. Om het rijcomfort nog verder te verbeteren zijn er extra parameters in het controlesysteem van de transmissie aangebracht, zoals temperatuur, snelheid en elektronische stabiliteitcontrole. Het resultaat is automatisch schakelen dat op een ideale manier past bij de eisen van praktisch elke rijomstandigheid.

De automatische transmissie zorgt voor nog zuiniger rijden bij lagere toerentallen (rpm) in zowel stadsverkeer als op de snelweg. De extra versnellingen helpen er ook aan mee, dat de snelheid constant blijft omdat er geen tijdsverschil optreedt door het schakelen.

Het schakelen is zo goed als niet voelbaar, dankzij de kleine stappen tussen de verschillende versnellingen. De transmissie heeft vier tandwielsets en zes schakelelementen – koppelingen en remmen. Slechts drie schakelelementen staan altijd open. Daardoor treedt minder slijtage en vermogensverlies op en bovendien zorgt het voor zuiniger verbruik.

Motoren
In Europa wordt de nieuwe Jeep Cherokee gemotoriseerd door de nieuwe, zeer efficiënte 2.0 liter turbo I-4 common rail diesel met directe brandstofinjectie en Multijet II technologie samen met de compleet nieuwe negentraps automatische versnellingsbak of de handgeschakelde zesversnellingsbak. De nieuwe Jeep Cherokee is ook leverbaar met twee benzinemotoren: de 3.2 liter V6 Pentastar of de 2.4 liter Tigershark MultiAir I-4 krachtbron, uitsluitend voor Rusland en het Midden-Oosten. Beide benzinemotoren zijn gekoppeld aan de nieuwe negentraps automaat.

2.0-liter Turbodiesel Multijet II met Stop/Start technologie
De nieuwe efficiënte 2.0-liter turbodiesel in de nieuwe Jeep Cherokee is uitgerust met Multijet technologie van de tweede generatie en gepatenteerd door Fiat Powertrain. De 2.0 liter turbodiesel heeft vier kleppen per cilinder, een distributieriem en dubbele bovenliggende nokkenassen (DOHC). Hij is uitgerust met een 1600-bar common-rail brandstofinjectiesysteem, solenoïde injectoren en een turbolader met variabele geometrie (VGT) en produceert maximaal 170 pk bij 3,750 rpm en de 2.0 turbodiesel heeft een koppel van 350 Nm bij 1,500 rpm in combinatie met de nieuwe negenversnellingen automaat.

De 2.0 liter turbodiesel is er ook met lager vermogen: 140 pk bij 3,750 rpm en een koppel van 350 Nm bij 1,500 rpm. Deze motor met lager vermogen wordt gecombineerd met een state-of-the-art handgeschakelde zesversnelllingsbak.

Het Multijet common rail injectiesysteem is technisch de meest vooruitstrevende oplossing die er bestaat en controleert onafhankelijk de enorme hoge druk (1,600 bar) en de hoeveelheden ingespoten brandstof.

De 2.0-liter turbodiesel beschikt ook over “Stop/Start” technologie die voor minder brandstofverbruik zorgt en de CO2-emissie verlaagt. De nieuwe Jeep Cherokee is het tweede model in de Jeep modelreeks dat gebruik maakt van dit brandstofbesparende systeem. Bestuurders kunnen de techniek uitschakelen via een knop op het dashboard en een icoontje op het instrumentenpaneel geeft vervolgens de status van het Stop/Start systeem aan.

In Europa is de 2.0-liter turbodiesel met Stop/Start technologie beschikbaar op de Longitude- en Limited-uitvoering.

De 3.2 liter Pentastar
De nieuwe 3.2 liter Pentastar V6 is de eerste afgeleide van de bekende 3.6 liter Pentastar V6 en hij profiteert van dezelfde innovaties van de motor met die grotere cilinderinhoud, die zoveel waardering kreeg vanwege zijn efficiency, kracht en verfijning. Dit draagt in hoge mate bij aan een plezierige rijervaring met weinig rijgeluid, weinig trillingen en enorme soepelheid. Het hogere specifieke vermogen (van 85 pk per liter) is uitstekend in balans terwijl de nieuwe V6 voor aanzienlijk lagere gebruikscijfers (tot 30 procent) zorgt als de vorige, grotere motor. De 3.2 liter Pentastar V6 krachtbron heeft 272 pk bij 6,500 rpm, een koppel van 315 Nm bij 4,300 rpm en hij mag een aanhanger tot 2,200 kg trekken.

De 3.2-liter PentaStar V6 motor is beschikbaar op de Limited- en Trailhawk-uitvoeringen van de Jeep Cherokee in Europa.

De 2.4 liter Tigershark
Efficiency en verfijning zijn de kenmerken van de 16-kleps, 2.4 liter Tigershark MultiAir I-4 in de nieuwe Jeep Cherokee (exclusief voor Rusland en het Midden-Oosten). De 2.4 liter motor heeft MultiAir technologie en mag bogen op het ‘MultiAir2’ systeem van de tweede generatie, dat het verbrandingsproces nog beter controleert, de efficiency verhoogt en de uitlaatemissies reduceert. De 2.4 liter Tigershark MultiAir I-4 produceert 177 pk bij 6,400 rpm en heeft een koppel van 229 Nm bij 3,900 rpm.

Architectuur van wereldklasse
Het Compacte VS-brede (CUS-wide) platform vormt de basis van de letterlijke onderbouwing van de nieuwe Jeep Cherokee. De modulaire architectuur van dit platform heeft zichzelf bewezen en kan worden verwezenlijkt met dezelfde basis. Het resultaat is meer kwaliteit en betrouwbaarheid, maar ook lagere kosten en minder ontwikkelingstijd. De architectuur van de Cherokee bestaat uit gemeenschappelijke, modulaire en uitwisselbare componenten, zodat wielbasis, spoorbreedte en overhang voor maar ook de lengte en breedte van alle auto’s modulair zijn.

De carrosseriestructuur van de nieuwe Jeep Cherokee bestaat voor een groot deel (ruwweg 65 procent) uit staal. Staal van (ultra-) hoge sterkte is gebruikt voor een sterke en solide en tegelijk lichtgewicht architectuur van het voertuig.

Nieuw, stil en soepel
Het eersteklas rijgedrag van de nieuwe Jeep Cherokee is het resultaat van een reeks inspanningen van de ingenieurs van Jeep. De onafhankelijke voorwielophanging met MacPherson veerpoten heeft een veerweg van 17 cm, terwijl het onafhankelijke multi-link systeem achter een veerweg van 19.8 cm biedt. Het geïsoleerde subframe achter, de aluminium stabilisator voor en de superieure torsiestijfheid zorgen er samen voor dat het rijden stil en soepel verloopt en het bezorgt tegelijk de bestuurder een betere handling.

Het elektronisch bekrachtigde stuursysteem (EPS) verbetert het brandstofverbruik en draagt voorts bij aan de lichtvoetigheid van de Cherokee met een draaicirkel van ca. 11 meter in de 4×2 modellen, 11.6 meter in de 4×4 modellen en 12 meter voor de uitvoering Trailhawk, de meest capabele off-road in de compleet nieuwe Cherokeereeks.

‘Vijf sterren’ en ‘best in class’ in zijn segment
Passieve en actieve veiligheid stonden bij de ontwikkeling van de nieuwe Jeep Cherokee voorop. Dit leidde er bij de nieuwe generatie van de Jeep middenklasse SUV toe, dat hij in de prestigieuze Euro NCAP tests het afgelopen jaar vijf sterren verdiende met een totaalscore van 83/100. Deze geweldige prestatie onderstreept de speciale aandacht van het merk Jeep waar het gaat over de bescherming van passagiers en weggebruikers, terwijl het tevens benadrukt, dat de Cherokee van de nieuwe generatie aan alle internationale veiligheidseisen voldoet.

Recent haalde de nieuwe Jeep Cherokee ook de titel ‘best in class’ bij de Euro NCAP binnen in de categorie Compacte Off-road 4X4 voor het jaar 2013. Deze erkenning geeft Euro NCAP aan modellen die in de loop van het jaar getest zijn en de hoogste scores in hun respectievelijke klasse behaalden. De nieuwe generatie van de Jeep middenklasse Sport Utility Vehicle is de beste auto in de Compacte Off-road 4X4 klasse van 2013, aanbevolen door Euro NCAP vanwege zijn uitstekende veiligheidsuitrusting.
In 2013 werden er in totaal 33 auto’s getest in zeven verschillende categorieën. De beste scoorden de meeste punten wat betreft de bescherming van inzittenden, kinderen en voetgangers.

Het belangrijkste veiligheidselement van de nieuwe Jeep Cherokee bestaat uit de nieuwe “Compact U.S. brede (CUS-wide)” architectuur, bestaande uit een solide voertuigstructuur met 65 procent staal van hoge sterkte. De ingenieurs van Jeep voegden daar meer dan 70 actieve en passieve veiligheidselementen aan toe, waaronder een heel scala aan innovatieve systemen.

De standaard veiligheidsuitrusting van de nieuwe Jeep Cherokee bestaat uit zeven airbags (multistage airbags in de voorstoelen, sidebags, windowbags en een knie-airbag voor de bestuurder), ESC (Elektronische Stabiliteitcontrole) en ABS met off-road calibratie. Om maximaal bescherming te bieden zijn er nieuwe systemen leverbaar voor de nieuwe Jeep Cherokee, zoals het innovatieve Forward Collision Warning-Plus, ParkSense Parallel/Perpendicular Parkeerhulp, Adaptive Cruise Control-Plus, Lane Departure Warning-Plus, Blind Spot Monitoring en Rear Cross Path Detection.

Een van de meest innovatieve systemen in de nieuwe Jeep is Cherokee Forward Collision Warning-Plus, dat detecteert wanneer er wijzigingen zijn in de afstand tot de voertuigen die voor de auto rijden. In het geval van een snel naderend obstakel vóór het voertuig activeert het systeem de remmen en alarmeert de bestuurder, zodat hij de nodige actie kan ondernemen.

Het ParkSense Parallel/Perpendicular Park Assist systeem in de nieuwe Jeep Cherokee maakt gebruik van ultrasone parkeersensoren op de bumper om een geschikte parkeerplaats te vinden en de bestuurder te begeleiden bij het manoeuvreren. Het parkeergeleidingsysteem stuurt volledig automatisch de auto; de bestuurder zelf bedient de versnelling, de remmen en het gaspedaal. Parallel parkeren kan zowel links of rechts; ook recht achteruit parkeren maakt deel uit van het automatische systeem.

Adaptieve Cruise Control-Plus (ACC) verlaagt, wanneer het ingeschakeld staat, de ingestelde snelheid van het voertuig als een voorrijdende auto op dezelfde rijstrook te dichtbij komt of wanneer een andere auto op korte afstand invoegt. ACC laat de auto weer naar de vooraf ingestelde snelheid accelereren wanneer de auto(‘s) vóór weer sneller gaan rijden of van rijbaan wisselen. Het systeem handhaaft ook een door de bestuurder in te stellen afstand tussen het voertuig en de voorliggende auto en bewijst zijn nut in het bijzonder bij slecht weer of in situaties met weinig zicht.

Het Lane Departure Warning-Plus systeem maakt gebruik van een sensor met camerazicht, die de positie van de Jeep Cherokee op de weg bewaakt. Wanneer een niet-geplande afwijking van de route optreedt, dus zonder dat de richtingaanwijzer gebruikt wordt, zal het systeem een visuele en voelbare (via een subtiele trilling in het elektrisch bekrachtigde stuur) waarschuwing doen uitgaan. Wanneer de bestuurder niet attent reageert volgt een tweede visuele waarschuwing.

Blind Spot Monitoring maakt gebruik van dubbele ultra-breedband radarsensoren om de bestuurder te helpen bij het wisselen van rijbaan of wanneer hij ingehaald wordt door voertuigen, die hij niet in de spiegel waarneemt. Het systeem waarschuwt de bestuurder voor een of meer voertuigen binnen de zogenaamde blinde hoek via verlichte iconen in de buitenspiegel en met een door de bestuurder te kiezen geluid.

De Rear Cross Path (RCP)-detectie assisteert de bestuurder op de parkeerplaats. Het systeem waarschuwt wanneer de auto uit een parkeerplek achteruit rijdt. Het wordt geactiveerd op het moment dat de versnelling in de achteruit gezet wordt. Wanneer een of meerdere voertuigen achter de auto voorbij komen wordt de bestuurder gewaarschuwd via verlichte icoontjes op de buitenspiegel en met een door de bestuurder in te stellen belgeluid.

Een extra prestigieuze prijs voor veiligheid werd vorig jaar in de VS toegekend. De nieuwe Jeep Cherokee ontving de hoogst mogelijke score in alle vier de tests van het Amerikaanse verzekeringsinstituut van Highway Safety (IIHS).

De door het instituut uitgevoerde Top Safety Pick simuleert een aanrijding van opzij met een grote SUV of pick-up, een frontale aanrijding, een incident waarbij de auto over-de-kop rolt en een aanrijding van achteren, waarbij het risico van een whiplash gemeten wordt. Bij al die tests sleepte de nieuwe Jeep Cherokee de hoogst mogelijke score in de wacht dankzij zijn complete aanbod van passieve en actieve veiligheidsuitrusting, waarbij met name de carrosserie die bestaat uit 65 procent staal van hoge sterkte en zeven standaard airbags de inzittenden bij een eventuele botsing beschermen.

Infotainmentsystemen
De nieuwe Jeep Cherokee beschikt over een doordachte, uiterst moderne high-tech uitrusting en voorzieningen, die intuïtief en gemakkelijk te gebruiken zijn en een voortreffelijk comfort bieden.

Het thin-film transistor (TFT) 7-inch full-color herconfigureerbare instrumentencluster stelt de bestuurder in staat te genieten van uitgebreide informatie en feedback van het voertuig in het formaat dat hij of zij op prijs stelt, terwijl de handen aan het stuur en ogen op de weg kunnen blijven.

Het instrumentencluster is handig in het gebruik en geeft de basisinformatie die de bestuurder nodig heeft, maar stelt hem of haar ook in staat de nodige informatie toe te voegen. De bestuurder kan uit een veelheid aan informatie selecteren waaronder snelle navigatie, snelheid, actueel brandstofverbruik, waarschuwingen die de veiligheid betreffen, Adaptieve Cruise Control-Plus, audio-informatie en specifieke Jeepkenmerken als Selec-Terrain.

De nieuwe Jeep Cherokee biedt ook het geavanceerde UConnect systeem met een 8.4-inch touchscreen multimedia commandocentrum. Dit geraffineerde systeem, standaard op de modellen Limited en Trailhawk, geeft op een heldere manier alle informatie weer die nodig is voor het rijden en het comfort aan boord.

Terwille van de maximale veiligheid en het gebruiksgemak stelt Uconnect de bestuurder in staat het audiosysteem te bedienen, maar ook de klimaatcontrole, de verwarmde en geventileerde stoelen en andere zaken via het touchscreen, de knoppen in de centrale console daaronder of via gesproken opdrachten. Het gebruiksvriendelijke 8.4-inch Uconnect kleurenscherm met navigatie is optioneel op alle uitvoeringen.
Verder heeft de nieuwe Cherokee een nieuw ontworpen met leer bekleed driespaaks Jeep stuurwiel met audio-, stem- en cruise control-bediening, hetgeen zorgt voor een nog hoger niveau van technologische verfijning.

Behalve het geavanceerde 8.4-inch touchscreen van het UConnect systeem kent de Jeep Cherokee op de uitvoering Longitude ook een 5-inch touchscreen multimedia commandocentrum, dat intuïtief en gemakkelijk in het gebruik is.

Om de rijervaring nog plezieriger en gerieflijker te maken is er ook een eersteklas Alpine, 506-watt audiosysteem met negen speakers en een subwoofer leverbaar.

Meer informatie over de nieuwe Jeep Cherokee is te vinden op de website Nieuweautokopen.nl.Ook specificaties, opties en prijzen komen er binnenkort beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s